Kaikki kamppailee komponettipulan kanssa ja tälle kesälle suunniteltu Yamaha Tenere 700 enskakoeajo siirtyi tulevaisuuteen, mutta merkin kanssa testaaminen onnistui kuitenkin.

Markkinoilla on ollut Agregaattien suhteen kaksi vaihtoehtoa. Honda ja jokin halpa. Halpa monesti tuottaa kaksi hankintaa, eli sen halvan ja tässä tapauksessa jälestäpäin sitten sen Hondan. Tässä suhteessa jatkossa voi huoletta tuumata vaihtoehdoksi Yamahan.

PariUraa Salla Adventurekeikka

Adventure-ajoja Sallan erämaassa

PariUraa vieraili Adventure-ajamisen merkeissä Suomen lapissa ja tarkemmin Sallan länsi- ja koillisosissa ja olimme liikkeellä siellä kahdella asuntoautolla. Tai siis tarkemmin ottaen Adria Matrix Axess 670 mallilla ja sitten hulppealla MB-Sprinter kevytkuormauton runkoon tehdyllä retkeilyautolla. Kummassakin oli kaikki maailman mukavuudet ja siten olivat myös jonkinmoisia sähkösyöppöjä. Lisäksi kaksi Adriassa asuvaa seikkailijaa joutuu käyttämään uniapneakonetta, joka ei laitteena ole ihan sieltä vähävirtaisimmasta päästä. Poweri taitaa olla mitoitettu 90 watin tietämille, joten sähköä kuluu, vaikka kairassa oltiinkin. Ja pitihän se nyt nettikin rakentaa suunta-antenneilla paikalle, jotta pääsi somettamaan mönkijäkansalle.

Tuplaus tuottaa 230V vaihtovirralla 3600VA

Sähköistettynä

Yamana tankattiin ja prosyyrin mukaan tankkiin mahtuu 4,7 litraa. Polttoainehana toimii sekä hanan tehtävässä että laitteen tappokytkimenä, eli kun polttoainehana suljetaan, kone sammuu. Yamahassa on oikein perinteinen kuristin/rikastin/ryyppy, miksikä sitä nyt haluaakaan kukin kutsua. Automatiikka tämän kaltaisissa laitteissa ei aina ole se paras vaihtoehto, joten konemestarimme ja logistiikkainsinööri piti tätä valintaa ainoana oikeana vaihtoehtona laitteeseen, joka saattaa ajanasaatossa jäädä vähän heikommalle huollolle. Sitä emme tietenkään suosittele, vaan pienkoneet kaipaa samanlaista hellää huolenpitoa, mitä muutkin moottorikäyttöiset laitteet normaalisti saa.

Kolmesta kahvasta on mistä valita ja polttoainemittari on mekaaninen
Kaikki tarpeellinen yhdessä käyttöpaneelissa.

LAAKIN PELI!

Rikastin ylös, polttoainekorkin ilmaruuvi auki ja reipas tempaisu käynnistysnarusta. LAAKIN PELI ! Yamaha käynnistyi kertavedolla, kävi hetken rikastimen kanssa epätasaisesti ja kun rikastin kytkettiin pois päältä, laitteen kierrokset hieman nousivat ja pysyi hetken korkeammalla, kunnes sitten tasaantui tyhjäkäynnille lämmettyään. Laitteessa käyttökytkimellä voi valita säästö- tai tehokäytön. Säästökäytöllä moottorin kierrosnopeutta säädellään tehotarpeen mukaan ja tässä asennossa saavutetaan paras polttoainetalous. Prosyyrin mukaan 1/4 osakuormalla käytettäessä laite käy tankillisella 10 tuntia ja vähän päälle. Se tarkoittaa että tunnissa kuluu n. 5 desiä polttoainetta. Se ei ole paljoa se. Käytännössä pääsimme yli 9 tuntiin, mutta tarkkaa tehonkulutusta emme mitanneet, mutta arvioimme kahden auton kuluttaneen noin 500-1000 watin välillä, joten isompi kulutus oli ensin käynnistyksessä, kun akkuja ladattiin, lattialämmitykset oli täydellä teholla ja muutakin hupikäyttöä oli päällä. Yöllä sitten kulutus laski selkeästi pienemmäksi, josta moottorin kierroksetkin kielivät, eli laite kävi yöllä varsin pienillä kierroksilla.

Mikäli käyttökohteet ovat vaativampia, kuten paineilmakompressori tai muu korkean käynnistysvirran vaativa laite, tulee säästökytkin kääntää pois päältä. Tällöin kierrokset asettuu 4900 kierrokseen / min ja pysyy tässä tasossa kuormituksesta riippumatta.

Ensimmäinen tankkaus

Ensimmäinen tankkaus oli ykkösajopäivän lopulla. Käytimme siis sen tankin tyhjäksi ja sen jälkeen uudelleen tankkaus. Pari riuskaa vetoa eikä mitään. Tarkistin kaikki namiskat ja uusi veto ja ei toivottua tulosta. Kun käytin sitten hanan, joka toimii myös tappokytkimenä kiinni ja auki, laite käynnistyi heti. Oletettavasti tässä on jokin turvamekanismi, eli tappokytkin pitää käyttää päällä ja pois jotta tilanne nollantuu.

Ominaisuudet

Prosyyri kertoo, että laitteen maksimi tuotto on 2200VA:n teholla sähkövirtaa 230 voltin ja 50hz:n taajuudella, eli samaa mitää tulee sieltä kuuluisasta töpselistä… ”joten mihin sitä ydinvoimaa tarvitaan”. Jatkuvaa tehoa laite tuottaa 1800VA. Teho jaetaan kahden maadoitetun pistorasian välillä ja laitteessa on maadoituspiste erikseen, jos laitetta käytetään pidempiaikaisesti maadoitusta vaativassa kohteessa. Mikäli näitä laitteita on useampi vaikkapa työmaakäytössä, niin isomman tehontarpeen yllättäessä, pystyt laittamaan kaksi laitetta rinnakkain, erillisellä sarjalla toisiinsa, jolloin jatkuvan tehon määrä kasvaa 3600VA:n. Tämä on kätevä ominaisuus, jos isomman tehon tarve on satunnainen ja kalustossa näitä laitteita on useampia.

Laite tuottaa myös 12 voltin tasasähköä 8A maksimivirralla, eli nimellisjännitteellä 96 wattia.

Mukana

Laitteessa on kolme kahvaa. Laitetta voi kantaa kuin salkkua yhdellä kädellä. Kahden käden otteella se on helppo nostella eri paikkoihin ja oikeastaan jos laiteta joutuu kantamaan pidemmän matkaa, voi kaksi kaveria kantaa sitä kimpassa. Yamaha on poikkeuksellisen hiljainen. Täydellä kuormalla toki pöhinä hieman kasvaa, mutta tällaisessa perus retkikäytössä 79 kuutiosenttimetrin moottori on erittäin hiljainen 57db lukemilla 7 metrin päästä mitattuna. Kun hieman näkee vaivaa ja laittaa jatkroikalla laitteen 20-30 metrin päähän johonkin maastoesteen taakse, ei laite kuulu enää leiripaikalle lainkaan.

Talvisäilöön

Tämän laitteen polttoaineen kulutus on kovin pieni ja mielestäni sitä kannattaa jo ajella pienkonebensiinillä. Tällöin laitteen käyttöaikojen välillä voi olla pitkäkin ero. Mutta jos käyttää laitetta peruspolttoaineilla, saa laitteen poltoainesäiliön tyhjennettyä käteväsi erillisestä hanasta ja kippaa talteenotetut bensat vaikka auton tankkiin. Tämän jälkeen laitteen voi laittaa säilöön pidemmäksikin aikaa.

Kätevä polttoainesäiliön tyhjennyt

Summaten

Sivistynyt, korkean laatuvaikutelman antava laite, joka tekee todellakin sen minkä lupaa ja kerrankin prosyyrin lukemat piti paikkansa esim polttoaineen kulutuksen osalta. Led-näyttö kertoo kaiken oleellisen laitteen tilasta ja laite on helppo kiskoa käyntiin vaikka lapsen toimesta. Jos jakaisimme leimoja, tämä saisi ”PariUraa suosittelee” statuksen. Laitteen saa omaksi n. 1600 eurolla ja tuplaamisen mahdollistava lisälaite 279€. Pieni raha pitkäikäiselle, tehokkaalle ja laadukkaalle laitteelle.

Muistiin merkitsi, Heikki Hautala

Yamaha sijoitettuna liiteriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.