Joka kerta kun pääsen Can-Am:n sarviin tai tässä tapauksessa rattiin, jaksaa nämä laitteet yllättää todella positiivisesti. Aikaisemmin on jo tullut todettua, että Can-Am on monipuolisuuden mestari ja tälläkään kertaa Traxter ei tee tästä poikkeusta. Tämä monikansallinen yhtiö osaa samoista komponenteistä tehdä 4-pyöräisiä, 6-pyöräisiä, urheilullisia, työpainotteisia, isoja ja pienempiä laitteita ja joka kerta laitteista jää erilainen kokemus kouraan. Tällä kertaa koeajolaitteeksi valikoitui varsin erikoinen ja jopa luokassaan harvinainen laite. Tämä Traxter PRO DPS HD10T, eli rinnakkainistuttava traktori oli B-kortilla ajettava 60-80km/h ajoneuvoluokkaan istuva 3 paikkainen todellinen hyötylaite. Omassa käytössä laite sai lisänimen ”Hyötyretkeilyajoneuvo”, sillä laitteen poikkeuksellisen suuri tavarankuljetuskyky kehoitti halukkaita siirtymään teltalla, lisäpolttoaineella, renkailla, Fatbikella ja kaikenlaisella mulla retkeilytarvikkeella paikasta A paikkaan B.

Retkellä ensin pikkukuormalla

Taustaa Traxterille

Traxter on pitkään jo edustanut Can-Am:n hyötyajoneuvoluokkaa ja mallistosta löytyy monenlaiseen tarpeeseen sopiva kulkine. Hieman alle 15000€ hintaluokassa 52 hevosvoimainen, 650 kuutiosenttimetrin V2-Rotax-moottori siivittää 3 henkeä istuttavan laitteen 60km/h nopeusluokkaan. Jo edullisimmassa mallissa on sähköinen kaasupoljin, joten tehonsäätely onnistuu helposti. Eri ajotilat-iTC™-toiminnolla varmistavat, että sinulla on teho käytössä heti sporttisesti viritettynä, normaalikäyttöön soveltuvana tai sitten selkeästi työkäyttöön taltutetulla tehonannostelulla. Erityisesti tästä viimeisestä on riemua, kun peruuttaa laitetta koukkuun tai taiteilee laitetta talliin, ajaa ahtaissa paikoissa tai esimerkiksi aurailee kapeilla käytävillä. Jää tahattomat kolhut vähemmälle. Kuivapano tällä malliston perustuotteella on 677 kg, joten kuormat liikkuu isommassakin peräkärryssä ja lumi liikkuu vaivatta. Tavaraa saa lastata matkaan lavalle 454kg, sekä koukkuun 1134kg. 40 litran polttoainesäiliöllä pääsee varsin pitkälle. Pituutta laitteella on 307cm ja leveyttä 158cm.

Kaikissa laitteissa on Hi/Lo vetoalueet Variaattorivoimansiirron perässä ja vetotavoiksi voi valita Turf=takatasauspyörästö auki, 2WD-4WD ja etutasauspyörästön vedon varmistaa tässä edullisimmassa mallissa Visco-Lok† QEVisco, eli tuttavallisemmin viskolukko. Viskolukko lukitsee etutasauspyörästön, kun toinen eturenkaista luistaa. Myös alamäkihidastin ja ohjaustehostin löytyy kaikista malleista. 650 wattinen laturi hoitaa mallikkaasti sähköt ja parkkijarruna toimii jarrupolkimen lukitus. Helppoa ainakin mersumiehille ja kätevää, kun ei tarvita erillistä käsijarrun kahvaa ohjaamoon.

Traxter XU HD9 T
BASE HD7T Perusmallin ulkomuoto on konstailematon ja ominaisuudet tarkoituksenmukaiset
TRAXTER MAX DPS HD10 T Henkilökuljetusta 6 persoonan kapasiteetilla ja reippaalla lavalla. Metsästysporukat, erärakentajat ja luontokohteiden kunnostajat ja huolto. Myös paikkoihin jossa tarvitaan kapasiteettia, mutta maastoon pitäisi jäädä minimaaliset jäljet. Painoa laitteelle on kertynyt 812kg, joten jos meinaat laitteen hinata mökille, pitää olla peräkärryssä ja vetoautossa arvot kohdillaan.

Koeajoon ja pikkuisen maastoon.

Tällä kertaa laite oli sen verran uusi, eli oli ollut viikon Suomessa kun saimme sen koeajoon. Pohjapanssari oli vielä matkalla laitteen pohjaan, joten emme kolistelleet tällä mahdottomia. Moottorina koeajolaitteessa oli 976cc 82 hv/ 61kW V2-Rotax 94Nm:n väännöllä. Vaihteiston perusalementit on samat kaikissa malleissa, mutta tässä mallissa on PRO-TORQ nimea kantava variaattori, jossa on elektroninen variaattorihihnan suojaus, eli kovilla kuormilla laite rajoittaa vääntöä ja pitää remmin ehjänä. Ja kuten kuvista selviää, on laitteella kertakaikkiaan mahtavasti mittaa. Akseliväliä on liki yhtä paljon kuin peruslaitteessa ja kokonaismittaakin 84 senttiä enemmän. Koko lisäpituus on laitettu koeajomallissa lavaan ja se on muhkeat 180 x 138 cm. Meidän koeajoon oli lavan päälle laitettu toinen mokoma, joten lavan kokonaiskapasiteetti käytännössä 5 neliömetriä ja kantokykyä 544 kiloa. Koska laitteen runkoa on venytetty, on ohjaamon ja moottoritilan välissä kummaltakin puolelta saavutettava roisketiivis 317 litrainen tila. Lisäksi tämä tila toimii tehokkaana äänieristeenä, joten Traxterilla oli kiva ajaa pidempiäkin siivuja, ilman että korvat valtaa tinnitus. Tila ei ole vesitiivis, vaikka tiivisteet luukuissa onkin. Eli jos meinaa kahlailla, kannattaa tänne laittaa vesitiiviitä kasseja tai tavaraa, joka ei kosteudesta ole moksiskaan.

Koeajoväkeä hirvittää. Eihän tuo taas kuvassa miltään näytä, mutta kyydissä olikin eri tunnelmat
Coooool !
Nuoriso oli todella mielissään ja ei tarvinnut kahta kertaa pyytää kyytiin. Tankin korkki löytyi, joten tankkiin ei satanut vettä. Oviaukoissa oli verkkorakenteiset ovet estämässä tahattomia raajojen lipsahtamista laitteen ulkopuolelle.
317 litran tilaan on tilavat luukut kummallakin puolella ajoneuvoa.
Renkaana Maxxis Coronado 27 x 9 -14 / 27 x 11 -14 tuuman mustalla aluvanteella. Monipuolinen rengas sekalaiseen ajoon.
Vakavaksi vetää, sen verran vantterasta laitteesta on kyse. Tässä viimeiset koeajot maastossa.
Varsin tyylikäs ja erilainen Pizzataksi. https://www.facebook.com/pages/Pizzeria-kebab-Tabasco/380244562018043

200 km matka muuttui 320 kilometrin lenkiksi.

Kun on mieleinen laite alla, tekee mieli tehdä ylimääräisiä mutkia ja niitähän tuli. Paluumatka Kangasniemeltä suuntautui Hirvensalmen, Mäntyharjun, Voikosken, Jaalan, Iitin ja Kausalan kautta kohti Elimäkeä ja Lapinjärveä, päätyen lopulta Koskenkylän ja Pornaisten kautta Järvenpäähän. 80% hiekkatietä ja kaikenlaisia nähtävyyksiä. Laite kulutti erilaisia nopeuksia noudattaen n. 15l /100km, joten mikään säästöpossu ei ole kyseessä. Jos laitteella ajaa 80km/h nopeutta, alkaa tankissa käymään tiukempi pyörre, joten polttoainetta kannattaa varata mukaan. Laitteen ajo-ominaisuudet riitti ihan täyteen lauttaan saakka. 80km/h nopeusluokka vaatii AB-jarrut, mutta ei nopeusrajoitinta, joten jos meinaa härnätä tutkapartiota, niin ajoneuvokohtaisen rajoituksen voi ylittää yli 25km/h ylinopeudella. Koska pääasialliseen leipätyöhön liittyy maakuntamatkailu ja maksavien asiakkaiden tapaaminen, en lähtenyt näitä rajoja julkisesti testaamaan.

Matkalle sattui mukavia pysähdyspaikkoja ja kahvia ja pikkupurtavaa oli tarjolla. Ennen musiikkipaikan elämystä, pysähdyin Kissakosken voimalan sillalla, jossa kuvasin seuraavan Videon.

Aikuisen ihmisen kelipuku

Videon yhteydessä minulla on päällä BRP-konsernin LYNX-merkkinen säänkestävä kalvohaalari. Ajoin kyseisellä haalarilla Raajärven kesäajot, koeajot, Askolan syksyn avajaiset ja Sallan Naruskassa ajetun Adventureretken. Puku on ohut ja joustavasta kankaasta valmistettu liimasaumattu haalari, joka kestää erinomaisesti tuulta ja sadetta. Toki Naruskan 60mm sademäärään yltänyt Esterin levitys oli hieman liikaa ja vesi tihkui edestä läpi, mutta mutta 60mm on sellainen vesimäärä, ettei sitä oikeastaan kestä kuin Ursuit:n kuivapuku tai hengittämätön sadeasu. Ajan lisäksi valtaosan seisaaltaan, joten sade piiskasi haalarin etuosaa ajonopeudella.

Asussa on 4 säänkestävää vetoketjua, jolla jalat ja kyljet saa tuuletettua ja selässä leikkaus, joka hengittää, mutta ei päästä vettä sisään. Puku ei ollut kesäkuumalla yhtään liikaa ja taasen Sallan +2 asteen syksyinen viileys ei puhaltanut puvun läpi, joten kelkkakäyttöön tarkoitettu puku toimii mönkijäkäytössä erinomaisesti. Mitoitus on tilava ja puvun alle mahtuu panssaripaita ja lahkeet menee hienosti saappaiden lahkeiden päälle, johon ne saa kiristettyä vetoketjulla ja neppareilla. Olen tällainen 182cm ja 105 Kg konttoriläski ja 2XL-puku mahtui alusasun, panssaripaidan ja paksun fleecen kanssa hyvin päälle.

Raikas väri ja riittävästi taskuja, venttiileitä ja kaikenlaisia kiristimiä lahkeissa ja hihansuissa.
Corduraa kulutuspaikoissa ja Sympatex hengittää ja pitää kosteuden ulkopulella.
2XL koko mahtuu 105Kg ja 182cm ruotoon
Tiiviit vetoketjut niin venttiileissä kuin taskuissa
Kiristimiä ja taskuja myös lantiolla

https://www.facebook.com/pirkonkioski vähän retkivehkeitä kyydissä.

Kansan rakastama ja kaiketi vihaamakin Hirvensalmen Satulinna mahtui matkalle,joten poseerattiin tuossa esiintymistilan edessä. Hieno ja kaunis paikka.

Hirvensalmen Kissakosken voimalalla kohtaa uusi ja vanha voimalaromantiikka. Suosittelen kesäkäyntiä museossa ja ja kahvilassa.
Täällä on kuultu Evakon laulu, Armo ja Kovemmat kädet. Itse lukeudun kyynelehtivään fanilaumaan 😉

Tekninen summaus laitteesta kuvin ja sanoin.

Ohessa videokooste ja loput kuvin: KlikKlik

Kajuutta on mukava ja sopii ainakin minun mitoille ja penkissä on melko reipas pituussäätö. Rattia saa säädettyä pystysuunnassa. Vaihdekeppi on hyvin esillä kojelaudassa ja vaihteet toimivat koko reissun ilman mitään takertamisia. RAM-Mount taas vakiokaverina kun pitää navi kiinnittää ”mihinsattuu”
Puolikkaat
Vakiovalot ovat edelleen Halogeenimalliset, toki keulalla 140 wattia tehoa, joten näillä pärjää. LED valot olisi varmaan hyvä saada ainakin lisävarusteena, joten kehittämistä on vielä insinööreille. Ledit säästää sähköä aikalailla. Takavalot olivat saaneet jo LED-tekniikan sisuksiinsa.
Mukana kaikki tarpeellinen.
Vilkut ja valot erinomaisen tukevassa viiksessä
Huoltokohteet esimerkillisesti esillä.
Mukiteline ja oviverkon salpa. Kummatkin eritavalla tarpeelliset
Moottori on esillä erinomaisesti joka helpottaa huoltotoimenpiteitä melkoisesti.
LINQ-järjestelmä kiinnittää käytännnössä kaikki lisävarusteet Can-Am:iin.
Mittaristo kertoo kaiken tarpeellisen ja sen avulla asetetaan eri ajotilat sekä nopeusrajoitukset
Ohjaamosta on erinomainen näkyvyys kaikkialle. Toki ensimmäisen kerran kaipasin tämän skenen laitteeseen peruutuskameraa !
Ohessa Can-Am esitys hyötykäsilaukusta. Laukku on vesitiivis, sen saa munalukolla kiinni ja lukkiintuu kantokahvastaan kojelautaan. Vahva suositus tarvikkeeksi kaikkiin Traxtereihin.
Kaikki kiva päättyy aikanaan. Rajamäkeläisen vanhan Isännän pihalla tätä yhdistelmää kuvatessa tuli mieleen, että tässäpä mainio retkiyhdistelmistä. Veturin kyydissä kaikki tavarat retkelle, eli teltat, saunat, varaosat, polttoaineet ja muut tarvittavat kamat. Perävaunussa sitten kulloinkin adventureen sopivat laitteet, on ne sitten moottoripyöriä, fillareita tai tässä tapauksessa mönkijä. Mitäkön mahtaisi maksaa VR:n autojunalla Kemijärvelle? En taida uskaltaa kysyä !

Summaten.

Can-Am yllätti taas positiivisesti, vaikka ollaankin varmaan kokoluokassa aivan siellä ison äärellä. Laite on kevyt ajaa ja kokoisekseen erittäin ketterä. Eturenkaat kääntyy poikkeuksellisen paljon ja takana oleva lukittava tasauspyörästö takaa pienen kääntösäteen. Tällä taittaa matkaa tiestöllä, metsäautoteillä ja maastossa. Sanan varsinaisessa merkityksessään Hyötymatkailuajoneuvo !

Savunsaattelemana iltapuuhiin.

Muistiin merkitsi, Heikki Hautala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.